Lörans kapell – ett nybygge från 1787

Det troliga är att Lörans kapell ursprungligen uppfördes strax efter det att fiskevattnen vid Lörudden och Brämön hade donerats till Sundsvalls stad 1624 genom kungliga privilegier. Men om det finns någonting kvar från den tiden i den byggnad som finns idag är en fråga som först nu har kunnat besvaras. 

Det har varit känt att kapellet renoverats och byggts om vid flera tillfällen och mycket har tytt på ett en total ombyggnad skedde med början 1787, men detta har inte kunnat bevisas förrän nu när stockarna som kapellet är byggt av har kunnat åldersbestämmas.

Under ledning av Daniel Olsson på Länsmuseet Gävleborg gjordes i höstas provborrningar på stockarna i kapellet. Proven sändes sedan iväg för dendrokronologisk analys vid Lunds universitet där man har kunnat fastställa byggnadsvirkets ålder.

Analyserna visar att stockarna – de flesta av tall – avverkades vintrarna 1784-1785 och 1786-1787 och att stockarna från de två avverkningssäsongerna ligger varvade med varandra. Slutsatsen som dras av detta är att den nuvarande kapellbyggnaden började uppföras 1787, vilket även efterlämnade handlingar vittnar om.

Analysen visar också att virket kanske inte är hugget i närområdet trots att det var fiskarnas skyldighet att skaffa två stockar vardera till bygget. Proverna liknar nämligen ett referensmaterial som universitetet har från Dalarna som är giltigt också för delar av Härjedalen och Hälsingland.

Daniel Olsson ska nu tillsammans med en kollega skriva en bok om fiskarkapellen i Västernorrland och då får vi veta mer om såväl Lörans som Brämöns kapell.  Boken skrivs på uppdrag av Härnösands stift.

Det här inlägget postades i Osorterat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar