Den 30/7 bildades Lörans arrendatorförening. Stadgar och viljeinriktning fastställdes och en interimsstyrelse utsågs med Benny Österholm som ordförande, Roland Karlsson som kassör, Sune Lögdahl som sekreterare och Gunilla Raupach som styrelsesuppleant.
Eftersom Lörans hamnförening arrenderar marken vid isboden så är föreningen berättigad att vara medlem i arrendatorföreningen. Styrelsens rekommendation är också att hamnföreningen ska gå in som medlem, men beslut i frågan ska tas av medlemsmötet den 27/8.
För att alla ska kunna ta ställning i frågan publiceras här viljeinriktningen och stadgarna i sin helhet:
Viljeinriktning för
Lörans arrendatorförening
Lörans arrendatorförening bildas för att den som representant för arrendatorerna av markområden inom Lörans hamnområde ska bli erkänd som motpart till markägaren, Sundsvalls kommun, på ett sätt som Lörans hamnförening inte kan bli eftersom den huvudsakligen har medlemmar bosatta utanför arrendeområdet eller som inte har något avtalsbundet förhållande till kommunen som markägare. Förhoppningen är att ett sådant erkännande ska ge oss en starkare position i förhandlingarna med kommunen och i alla andra diskussioner som rör sådant som påverkar oss som arrendatorer.
Allra viktigast är att vi inför varje omförhandling av arrendeavtalen blir respekterade som representant för arrendatorerna och att vi får möjlighet att företräda de arrenden för vilka det har getts fullmakt att driva förhandlingarna. Kravet på skriftlig fullmakt är väldigt viktigt både för att föreningen ska bli erkänd som kollektiv motpart och för att det fortfarande ska vara möjligt för de arrendatorer som så vill att avstå från att lämna fullmakt och i stället företräda sig själva i förhandlingarna.
Vid sidan av de återkommande avtalsförhandlingarna är det arrendatorföreningens uppgift att i alla lägen slå vakt om Lörans karaktär av gammalt fiskeläge, att tillvarata arrendatorernas självklara rätt att slå vakt om sin ställning som arrendatorer och sitt behov av ett tryggt och trivsamt boende, en god miljö i fiskeläget och en oförändrat bra livskvalitet. Det är också viktigt att tillvarata arrendatorernas intressen i andra frågor som kan påverka arrendenas värde.
Arrendatorföreningen vill också verka för att vatten- och avloppsfrågan får en acceptabel lösning både för miljön och för den allmänna bekvämligheten inom hamnområdet.
Lörans arrendatorförening ska ha som målsättning att ha goda relationer till markägaren och berörda myndigheter och förvaltningar och i alla sammanhang eftersträva ett gott samarbetsklimat. Detsamma ska gälla förhållandet till Lörans hamnförening, till de brämöbor som har sina båtar i Lörans hamn, till deras intresseorganisationer och till samtliga näringsidkare inom hamnområdet. Samtidigt är det arrendatorföreningens uppgift att i alla sammanhang tillvarata flertalet markarrendatorers intressen när de kolliderar med behov som brämöbor och rörligt friluftsliv har eller ifall restaurangverksamhet och andra näringsaktiviteter i hamnen riskerar att kollidera med bostadsarrendatorernas intressen.
Långsiktigt är arrendatorföreningen positivt inställd till att arrendatorerna får möjlighet att friköpa sina markområden i hamnen. Innan det kan ske måste vatten- och avloppsfrågorna vara tillfredsställande lösta och en detaljplan vara fastställd så att det inte råder någon tvekan om gränsdragningar, eventuella servitut och vilka markområden som fortfarande kan betraktas som gemensamma.
Stadgar för Lörans arrendatorförening
§ 1
Föreningens namn
Föreningens namn är Lörans arrendatorförening.
§ 2 a
Föreningens målsättning
Föreningen verkar på ideell grund och har som syfte att företräda arrendatorerna av markområden inom Lörans hamnområde i frågor som påverkar arrenderätten, boendet och miljön. Inom dessa områden ryms bl a arrendevillkor och frågor om byggnation och markanvändning som kan beröra arrendatorernas intressen samt andra frågor som kan påverka arrendenas värde.
§ 2 b
Föreningens mandat att företräda medlemmarna i olika frågor
Föreningens uppgift är att klargöra för markägare och berörda myndigheter och förvaltningar att den fungerar som remissinstans och samtalspartner i alla frågor som berör arrendatorerna gemensamt. Representerad av föreningens styrelse företräder sedan föreningen medlemmarna i dessa frågor enligt de riktlinjer som fastställs på årsmöten och extra föreningsmöten.
Vid förhandlingar med markägaren om konkreta avtalsvillkor företräder föreningen vid varje särskilt tillfälle endast de arrendeområden för vilka det till styrelsen givits fullmakt från arrendatorerna.
Föreningen är inte förpliktigad att företräda medlem vid tvist med markägaren som uppstått på grund av att arrendator brutit mot arrendeavtalet.
§ 3
Medlemskap
Medlemskap i föreningen kan erhållas av arrendator som har kontrakt med markägaren, Sundsvalls kommun. Medlemskap kan också beviljas make, maka eller sambo. Om arrende innehas av fler än en angiven person kan alla arrendatorerna vara medlemmar i föreningen. Vid omröstningar på föreningsmöte kan dock varje arrendeområde endast företrädas av en person. Vem det är ska i förväg meddelas styrelsen.
Medlemskap erhålles genom inbetalning av fastställd årsavgift.
Utträde ur föreningen sker genom skriftligt meddelande till styrelsen.
Uteslutning ur föreningen kan ske genom beslut på föreningsmöte efter förslag av arrendator eller på styrelsens initiativ. Begäran om uteslutning ska göras skriftligen med en tydligt angiven motivering.
§ 4
Verksamhetsår
Föreningens verksamhetsår omfattar kalenderår.
§ 5
Årsavgift
Årsavgiften för kommande verksamhetsår fastställs av föreningens årsmöte och ska inbetalas under verksamhetsårets första kvartal.
§ 6
Styrelse
Föreningens angelägenheter handhas mellan föreningsmötena av en styrelse som består av tre personer, ordförande, sekreterare och kassaförvaltare, samt en suppleant. Årsmötet tillsätter dessutom två revisorer och en ersättare.
Styrelse och revisorer utses på förslag av en valberedning. Jämnt år utses ordförande på två år och udda år utses sekreterare och kassaförvaltare på två år. Styrelsesuppleant och revisorer utses på ett år.
Styrelseledamöter och revisorer erhåller inget arvode.
§ 7
Möten
Föreningen håller årsmöte en helgdag i juli månad och vid behov extra föreningsmöten. Kallelse till årsmöte sker minst två veckor i förväg. Om mötet ska behandla stadgefrågor eller frågor som direkt berör medlemmarnas arrendeförhållanden ska detta anges i kallelsen.
Extra föreningsmöte hålls då styrelsen finner det påkallat eller då minst fem(5) medlemmar med rösträtt gemensamt begär det. Möte ska då anordnas inom två(2) månader från det att skriftlig begäran inkommit till styrelsen.
§ 8
Årsmöte
Vid årsmöte ska följande punkter vara upptagna på dagordningen:
– val av mötesordförande
– val av sekreterare för mötet
– val av två justeringsmän, tillika rösträknare
– frågan om mötet är stadgeenligt utlyst
– styrelsens berättelse
– revisorernas berättelse
– frågan om ansvarsfrihet för styrelsen
– budget för kommande verksamhetsår samt fastställande av årsavgift
– val av styrelseledamöter och ersättare
– val av revisorer och ersättare
– val av valberedning
– anmälda ärenden
– styrelsens frågor
– styrelsens planering och bedömning av verksamheten under kommande verksamhetsår
– övriga frågor
§ 9
Beslutsfattande/omröstning
Som föreningsmötets beslut gäller den mening för vilka flest röster avgetts. Vid lika röstetal gäller mötesordförandens utslagsröst.
Vid röstning äger varje arrende en röst, oavsett antal arrendatorer eller medlemmar.
Röstning med fullmakt får ske när fullmakten godkänts av mötet.
§ 10
Styrelsemöte
Till styrelsemöte kallas såväl ledamöter som ersättare. Styrelsen är beslutsmässig då minst två är närvarande. En av dessa kan då vara suppleant.
§ 11
Ekonomisk förvaltning
Styrelsen ansvarar för föreningens tillgångar. Kassaförvaltaren tecknar föreningens firma och för föreningens räkenskaper.
§ 12
Stadgeändring
Ändring i föreningens stadgar kan göras genom beslut på två på varandra följande möten varav ett ska vara årsmöte. Förslag till stadgeändring kan läggas fram av styrelsen eller av enskild föreningsmedlem. Förslag till stadgeändring ska vara styrelsen tillhanda senast två månader före årsmötet.
§ 13
Upplösning av föreningen
Föreningen kan upplösas genom beslut på två på varandra följande föreningsmöten, varav ett ska vara föreningens ordinarie årsmöte.