Fortsatt arbete efter förra informationen om Löran – Brämö projektetet
Gemensamma hamnkommittén samt Kenneth och Niclas, genomförde den 24 september en besöksdag på Brämön och Löran för den nya kommunledningen.
Det blev en lyckad dag, och kvartetten från kommunledningen framförde att de satt stort värde på besöket.
Dagen började med, som det stod i programmet, en fika ( laxmacka), och “rundabordssamtal” i ca 1 timme, på restaurang Lörudden, där vi från vår sida redogjorde för vårt syfte med dagen, med tre delmål,
!. Att visa upp Löran –Brämön i befintligt skick.
2. Räta ut eventuella frågetecken angående “projektet” och dess innehåll.
3 Och att vi ville få en redogörelse av kommunledningen om hur “projektet” hanteras av kommunen.
Vid “rundabordssamtalet” var både Kenneth och Niklas duktiga på att beskriva det lokala näringslivets nuvarande förutsättning och vad en utveckling kunde medföra för möjligheter.
Dagsprogrammet innehöll att vi skulle åka till Norrhamn och gå över ön. Vädret ( blåste tidvis kring 10-12 och lite mer i byarna) tillät inte en bekväm sjöresa till Norrhamn så alternativet blev båtresa till Sanna för att gå tur och retur över ön.
På Sanna kollade vi kajen, lokalt hur Sanna ser ut, vilka möjligheter som finns ( beskrivna i förstudien), jakten, ev. överliggning, stigarna. Vi fortsatte huvudstigen, det gavs tid till olika sorters samtal efter vägen om de olika funderingar som dykt upp utifrån förutsättningar. Ett kort betraktandestopp vid bäcken mot Rudtjärn, där en av besökarna konstaterade, “det ser ut som en John Baur.tavla”.
När vi nådde Norrhamn, mötte Lennart från fyren upp och tog oss runt på Norrhamns olika ställen, båtmuséet, beskrev både gammalt nytt, kapellet och fyren. Det tog närmare 1 timme att vandra runt. Suveränt guidat.
Sedan var det dags att påbörja återmarsch mot Sanna och väl där blev det “ståfika”. Alla glada och nöjda och inga skoskav.
Återfärden mot Löran gick via Kalvsundet, Sandstränderna och Kalven. Motsjö hem, men vi plöjde oss fram och mot en avslutande återsamling.
Kennet / Nicklas serverade fisksoppa som satt som en smack.
Så kom vi då till de seriösa frågorna. Sammanfattningsvis så beskrev kommunledningen att de såg vårt projekt “ som ett bra projekt”, ett projekt som har något att tillföra.
Att kommunledningen efter vårt förra möte, (augusti) sett till att vårt projekt kommit in i en processhantering internt inom kommun, där berört utskott blir en form av remissorgan.
Att vårt projekt skall upp till diskussion inom kommunstyrelsen i december, och att om allt går som det ska, eventuellt presenteras “som kummunstyrelsens vilja”.
För att allt ska gå i lås, så har kommunledningen framfört att det är väldigt positivt om vi kan genomföra en besöksdag även för oppositionen, helst nu i höst inför alla beredningar.
Det har vi tagit till oss, vi har satt igång tankesmedjan, Roland är den som tar kontakt med Peder Björk för en bestämning av besöksgrupp.
Vi kan konstatera att det finns en stor intention hos nuvarande kommunledning att gå vidare med vårt projekt i samverkan med andra myndigheter. Det finns även tankar på andra medverkande aktörer. Samtalen avslutades med att vi tillsammans vandrade ned mot de alternativa hamn/utbyggnadsplatserna på Löran, A;B;C;D, Vi tittade även på möjlig ny vägdragning och parkeringar. När våra vägar skildes, var klockan 16.15.
Träff med den politiska oppositionen i Sundsvall 2013-12-03
Då det visade sig vara omöjligt att få till en Brämöresa med oppositionen så länge båtarna var kvar i sjön så fick vi inrikta oss på en träff i kommunhuset.
Närvarande vid denna träff var; Peder Björk, S, oppositionsledare, Lena Österlund, S, Joua Pinheiro, S, Kim Ottosson, V. Samtliga politiker med olika ledarroller i diverse nämnder. Från gemensamma hamnkommittén deltog Morgan Åhlund, Roland Karlsson, Annika Jonsson, Ulf Westling samt Ingeli Gagner, projektledare.
Peder Björk hälsade oss välkomna.
Efter presentation och inledningskaffe, så började Ingeli att beskriva förstudierapportens innehåll, och vi andra fyllde på med diverse detaljer vid lämpliga tillfällen.
Vi kunde snabbt konstatera att det var lite si och så med kunskapen om Löran och Brämön. det fanns dock ett stort intresse från de närvarande politikerna att få ta del av förstudien, och det kom ofta frågor under Ingeli:s redovisning. Det kändes bra.
När vi presenterat en ”bild” av projektet så fortsatte ”frågor och svar” under resten av mötet, vilket också gav mötet en bra karaktär.
Det man funderade lite mer om var;
Hur tog andra myndigheter emot presentationen ?
Hur såg andra myndigheter på samarbete ?
Hur var det med vatten på Brämön ?
Hur var kostnadsfördelningen på respektive myndigheter om projektet genomförs ?
Hur ser företagarna i närområdet på en utveckling ?
Naturligtvis svarade och förklarade vi samtliga närvarande på frågorna, utifrån alla tidigare samtal vi fört och redovisat. Det som tillkom var att Annika kunde beskriva Njurundaföretagarnas inställning till ett utvecklingsprojekt. ( positiv inställning).
I slutändan av mötet så kom det upp en hel del frågor om hur nuvarande kommunledning hade hanterat och hanterade ärendet /förstudien och dess frågeställningar. Vi redovisade augustimötet och oktobermötet för oppositionen samt meddelade den information som vi fått vid de tillfällena, d.v.s att ledningen uppskattade att vi informerade oppositionen, och att kommunstyrelsen skulle ta fram ett förslag till fullmäktige, ”kommunstyrelsens vilja”.
Vi i gemensamma kunde snart konstatera att det inte förekommit någon information av kommunledningen till oppositionen.
Vi redovisade också att vi överlämnat ett förslag ( augustimötet) till kommunledningen med förslag om att bilda en partssammansatt politisk arbetsgrupp inom kommunen, för att komma vidare i samförstånd. I den har vi förslagit att ”gemensamma” ingår som en referensgrupp
Detta initiativ tyckte oppositionen var bra, och skulle genast börja efterfråga detta förslag internt. De ville också veta hur långt kommunledningen hanterat detta.
I samband med att vi skulle avsluta mötet så visade Roland ett antal bilder från Höga Kusten om hur man där i Örnsköldsviks kommun låtit utföra en mängd olika upprustningsarbeten. Vi visade det som ”det goda exemplet”, vilket i sig fick Kim Ottosson att uttrycka sig positivt genom att säga, ” det kan vi nog göra ännu bättre, mera vattennära” !
Vi frågade oppositionsnärvarande om vad de ansåg om vårt ”projekt” och de hade samma svar som övriga myndigheter, ” Vi är i grunden positiv ”
Mötet avslutades med att vi bestämde en dag för ett besök på Brämön och Löran med den politiska oppositionen. Besöket blir den 8 maj 2014. Vi utlovades ett större deltagande ifrån politikernivå då.
Information till övriga intressenter
Efter mötet med kommunledningen så har Ulf i samråd med Lina Heidenbeck Sundsvalls kommun tagit fram information om läget i projektet och redovisat detta för de övriga intressenterna. Det är Statens Fastighetsverk och Länsstyrelsen i Västernorrland.
Alla har förberetts för ett nytt stormöte med Sundsvalls kommun någon gång efter årsskiftet.
Glädjande besked från kommunalrådet Jörgen Berglund i går 2013-12-11.
Kommunalrådet Jörgen Berglund har via telefon meddelat följande positiva svar.
Kommunalrådets besked kan sammanfattas med “ Nu kör vi “!
Beskedet innebär följande tågordning i form av en trestegsraket;
1. Kommunledningen skriver i dagarna (december) ihop en presentation till kommunstyrelsen om att enligt förstudiens förslag, gå vidare mot ett genomförande.
2. Kommunstyrelsen kommer vid sitt första möte efter nyår besluta i ärendet om “tågordningen” i ett genomförande och har för avsikt att ha klart med uppfattning om kostnaderna som skall budgeteras till vårbudgeten 2014.
3. Ett stort arbetsmöte anordnas så fort som möjligt inom första kvartalet 2014 efter nödvändiga beslut, där samtliga intressenter kallas, ansvarig kommunledningen
( samtliga intressenter är “gemensamma hamnkommittén”, kommunens olika berörda, länsstyrelsens berörda, fastighetsverkets berörda).
Övrigt= Kommunledningen har förklarat att man tror på förstudiens innehåll och att kommunledningen vill genomföra projektet som en samordnande myndighet enligt förslag och innehåll i förstudien.
De har också en uppfattning om att oppositionen vill samma sak.
De vill ha gemensamma hamnkommittén med i kommande projektarbete.
Den gemensamma hamnkommittén får också beröm av kommunledningen på vilket sätt vi har agerat engagerat, presenterat, ( och lobbat) i ärendet. Förstudien får beröm för sin tydlighet och innehåll och omfattning. Ulf har nu “uppdraget” att informera Länsstyrelse och Fastighetsverket om samma innehåll.
Avslutningsvis med hälsning från kommunalrådet ; Ni har gjort ett jättebra jobb !