Bomupptagning 2019

I dag avslutar vi båtsäsongen med att plocka upp Y-bommarna i Lörans hamn.

Även om det känns sorgligt att sommaren är över så är det en höjdpunkt att träffas en stund under enkla och gemytliga former. Det blir alltid bra med en pratstund under tiden för kaffe och varm korv.

Positivt var att nästan 100 % hade anmält vem som skulle delta för respektive bom, det var bara 1 som avvek i det fallet.

Korven smakade utmärkt och korvgubben sken som solen i sitt ny förkläde.

Här några bilder:

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Byggnaden för Fiskemuseet är nu klar.

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Ansökan inlämnad om tillstånd för utbyggnad av hamnen

Under sommaren har Sundsvalls Kommun lämnat in en ansökan till Mark och Miljödomstolen om tillstånd för att bygga ut den befintliga småbåtshamnen på Lörudden.

Ansökan och dess bilagor finns publicerade på https://sundsvallväxer.se/lorudden för den som är intresserad av att läsa dem. Dokumenten hittas längst ned på sidan under rubriken “Relaterade dokument”.

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Inbjudan till Midsommarfirande

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Hamnföreningen kallar till årsmöte

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Lörans kapell – ett nybygge från 1787

Det troliga är att Lörans kapell ursprungligen uppfördes strax efter det att fiskevattnen vid Lörudden och Brämön hade donerats till Sundsvalls stad 1624 genom kungliga privilegier. Men om det finns någonting kvar från den tiden i den byggnad som finns idag är en fråga som först nu har kunnat besvaras. 

Det har varit känt att kapellet renoverats och byggts om vid flera tillfällen och mycket har tytt på ett en total ombyggnad skedde med början 1787, men detta har inte kunnat bevisas förrän nu när stockarna som kapellet är byggt av har kunnat åldersbestämmas.

Under ledning av Daniel Olsson på Länsmuseet Gävleborg gjordes i höstas provborrningar på stockarna i kapellet. Proven sändes sedan iväg för dendrokronologisk analys vid Lunds universitet där man har kunnat fastställa byggnadsvirkets ålder.

Analyserna visar att stockarna – de flesta av tall – avverkades vintrarna 1784-1785 och 1786-1787 och att stockarna från de två avverkningssäsongerna ligger varvade med varandra. Slutsatsen som dras av detta är att den nuvarande kapellbyggnaden började uppföras 1787, vilket även efterlämnade handlingar vittnar om.

Analysen visar också att virket kanske inte är hugget i närområdet trots att det var fiskarnas skyldighet att skaffa två stockar vardera till bygget. Proverna liknar nämligen ett referensmaterial som universitetet har från Dalarna som är giltigt också för delar av Härjedalen och Hälsingland.

Daniel Olsson ska nu tillsammans med en kollega skriva en bok om fiskarkapellen i Västernorrland och då får vi veta mer om såväl Lörans som Brämöns kapell.  Boken skrivs på uppdrag av Härnösands stift.

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Kallelse till Hamnstädning 2019

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Båtsäsongen igång, Y-bommarna i vattnet

Årets bästa dag för båtägarna. Nu äntligen börjar säsongen och friheten på sjön.

Många hade samlats för att ,med gemensamma krafter lägga Y-bommarna på plats i Lörans hamn. Här följer lite bilder från dagen.

Arbetet går fort nu när alla har vanan inne.

Nytt rekord i år 26 minuter för att få bommarna på plats.

Bra jobbat!!

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar

Stor satsning på fiskemuseet på Löran – bidrag beviljat på över 800 000 kronor

Lörans Hamnförening har beviljats bidrag med upp till 846 000 kronor för att färdigställa och utveckla fiskemuseet på Lörudden. Pengarna kommer från Landsbygdsprogrammet och Leader Mittland Plus och består till 50 procent av EU-medel. Läs mer om satsningen i pressreleasen från styrelsen.

Publicerat i Fiskemuséet | Etiketter | Lämna en kommentar

Inbjudan till Valborgsfirande på Lörudden

Publicerat i Osorterat | Lämna en kommentar