Mångfaldsparken invigd

IMG_0507

Den 25 juni invigdes Njurundakustens mångfaldspark som sträcker sig från Junibosand längs kusten söderut till Oxsand en bit in i Hälsingland. Det är ett markområde på 1700 hektar och av den arealen kommer drygt 1000 hektar att skötas med metoder avsedda att bevara eller utveckla de naturvärden som anses vara mycket stora vid njurundakusten.

I havet finns laguner som fungerar som barnkammare för fisken, det finns blåmusselbankar och det växer blåstång som har stor betydelse för många arter som lever i havet.

På stränderna trivs massor av intressanta växter. Här finns bl a gultåteln som är endemisk, vilket innebär att den bara finns här i hela världen. Och här finns förstås havtornsbusken med sina c-vitaminrika orangefärgade bär.

I området finns också många olika fågelarter, bl a havsörn.

SCA har tillsammans med länsstyrelsen påbörjat bevarandet av det här området. Resterna av gamla Sörhamn på Löran har t ex frilagts från skog och vindfällen och de ruiner som finns kvar från gamla bosättningar och hamnanläggningar kommer att tas fram och exponeras på ett ännu bättre sätt framöver. Stigar har markerats och skyltar har satts upp. I en broschyr som getts ut påpekas särskilt att det är Lörans hamnförening som svarar för skötseln av gångstigen mot Harudden och Lorten.

På vägen ner mot Svartviken har åtgärder vidtagits för att återställa skogen norr om stigen så att den blir så ursprunglig som möjligt. Det innebär att tallbeståndet har gynnats på granens bekostnad.Tallar har också skadats, några har kapats för att de ska dö och bli boplatser för insekter av olika slag, några har “katats” för att de ska skydda sig själva med kåda så att de kan stå emot angrepp av röta och bli många hundra år gamla. Skadorna ska påminna om de skador som förr orsakades av återkommande skogsbränder.

Den pampiga invigningen av mångfaldsparken förrättades av SCA Skogs VD och länsrådet vid länsstyrelsen i Härnösand. Det skedde i Galtström där det sattes upp en skylt och där det fyrades av ett fyrverkeri.

IMG_0492De inbjudna gästerna fraktades sedan med båt till Löran där hällristningar visades i närheten av Svartviken. På en hälla alldeles vid havet finns inskriptioner av namn och bilder av fartyg som sjömän hackat in i berget från slutet av 1700-talet och en bit in på 1800-talet.

I närheten av den här platsen, som är utmärkt med skyltar, finns en grillplats anlagd, fri att använda för vem som vill.

Lite närmare Junibosand finns också en markerad stig ner mot ett klapperstensfält omgivet av tallar som är nära 300 år gamla. Vid vägen mot Löran har en mindre parkering anlagts.

En större parkering finns vid vägen ner mot Svartviken där det också satts upp en informationstavla om mångfaldsparken.IMG_0516

Tanken är att marken norr om vägen mot Svartviken ska brännas i sommar för att arter som behöver skogsbränder ska gynnas och för att tallbeståndet längs vägen ska skadas på samma sätt som skedde förr i tiden. Men om det blir av eller inte i sommar beror helt och hållet på om vindförutsättningar och fuktförhållanden är tillräckligt gynnsamma.

För att demonstrera hur en bränning går till fick emellertid de inbjudna till invigningen se en demonstration av hur ett mindre område brändes av under kontrollerade former.

Vid invigningen representerades hamnföreningen av Hans-Olof Jonsson som suttit med i mångfaldsparkens referensgrupp.

Det här inlägget postades i Osorterat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar