Hamnföreningens museum invigt

I fredags kväll invigdes Hamnföreningens fiskemuseum på Lörudden.

Hamnföreningen har rustat upp den gammla isboden, dokumenterat och samlat material till muséet.

 

Ordförande Morgan Åhlund klippte bandet och sedan skålade vi för det fina arbete som lagts ned av frivilliga krafter.Bandklippning (Large)

Tidigare var fiskebåtarna i Lörudden många, men idag finns bara två yrkesverksamma fiskare kvar – Bo Sillman och Michael Åhlund. Hamnföreningen har filmat dem när de är ute med sina fiskebåtar, och filmerna kommer visas inne i muséet.

Här har man fiskat yrkesmässigt åtminstone sedan 1500-talet. I början i 1600-talet gavs den här fiskerätten kring Brämösundet i en kunglig donation till Sundsvallsborgarna när man grundat staden Sundsvall, berättar Hans-Olof Jonsson.

Vi ser att yrkesfisket är på utdöende här vid Brämösundet. Det finns bara två yrkesfiskare kvar på Lörudden. I år var första året som ingen båt med Löran som hemmahamn deltog i vårfisket efter strömming. Det har aldrig hänt tidigare. 

20160722_181821 (Large)Museet är nu invigt i den provisoriskt upprustade lokalen i gamla isboden. Invigningen var för föreningens medlemmar och många hade hörsammat inbjudan och kom till invigningen i den fina sommarkvällen. Vi räknar med att det var över 70 medlemmar som kom.

 

 

IMG_1490 (Large)

 

IMG_1493 (Large)Efter visningen av museet så samlades alla i hamnföreningens festtält där hamnföreningen bjöd på grillat med tillbehör.

IMG_1495 del (Large) Som vanligt så var det grillmästare Christer Lindberg som fick sköta grillningen.

Hans grillbiffar uppskattades verkligen av deltagarna och alla lät sig väl smaka.

Det blev en helt lyckad kväll och inte minst det fina vädret bidrog till att stämningen var hög.

IMG_1503 (Large)

IMG_1497 (Large)

 

Det här inlägget postades i Osorterat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar