Vår förstudie har nu lett till nästa projekt “Ringar på vattnet”

Nu ska beslut tas om en satsning på nya hamnar på Löran och Brämön

Inom kort kommer avgörande beslut att tas när det gäller förutsättningarna för att det ska bli en utbyggnad av hamnen på Löran och en ny hamnanläggning på Sanna. Båda satsningarna ingår i projektet Ringar på vattnet som är gemensamt för alla tre kommunerna i Medelpad och som det under sensommaren har sökts EU-medel för att förverkliga. I projektet ingår också serviceanläggningar både på Löran och på Sanna, vågbrytare och muddring i Norrhamn samt en ny väg och en ny parkering på Löran.

Det är det kommunala samarbetsorganet Destination Sundsvall som har tagit fram en projektbeskrivning på basis av bl a den förstudie av det s k Löran-Brämön-projektet som 2012 gjordes på uppdrag av den gemensamma hamnkommittén där hamnföreningarna på Löran, Norrhamn, Sanna och Kalven ingår. Finansieringen av satsningen är tänkt att klaras genom att kommunerna tillsammans med Länsstyrelsen, företag och föreningsliv ska stå för halva kostnaden och EU:s strukturfondsprogram för Mellersta Norrland för den andra halvan.

Projektet har sin utgångspunkt i att det i Sundsvall, Timrå och Ånge finns en gemensam politisk ambitionsnivå som syftar till att fördubbla besöksnäringens omsättning under en tioårsperiod och fokus för projektet är att utveckla den del av besöksnäringen i Medelpad som har koppling till vatten.

I Timrå handlar det om satsningar på Åstön, i Tynderö och i Wifstavarv. I Ånge är det området kring Ljungan som prioriteras i första hand.

I Sundsvall är det tänkt att den stora satsningen ska ske vid kusten i Njurunda som i kommunens Kustplan pekas ut som en viktig resurs för utveckling av besöksnäringen. Utmaningen är, enligt projektbeskrivningen, att erbjuda fler upplevelser och att se till att det finns mer att göra för besökarna än det finns idag. I detta ingår inte minst att göra Brämön tillgänglig för turism och för det rörliga friluftslivet lokalt och för att det ska vara möjligt krävs nya hamnanläggningar både på Löran och på Sanna.

För Lörans del tar projektet fasta på att det behövs fler båtplatser både för båtturister, boende på Löran och Brämön och för yrkesfiskare. I första hand bör det därför göras en projektering av hamnutbyggnadens placering och en miljökonsekvensbeskrivning(MKB). Därefter ska det investeras i ny hamnanläggning, bryggor, servicehus, en tömningsstation för avloppstankar i båtar, en ny väg till hamnen och en ny parkeringsplats.

På Brämön handlar det om antingen en restaurering av den ihoprasade hamnen på Sanna eller en helt ny kajanläggning med en brygga med 35 gästplatser. Ett första steg är att göra en MKB. Sanna ska också få ett servicehus. I Norrhamn bör det enligt projektbeskrivningen byggas en vågbrytare och det behöver muddras i hamnen. Det pekas också på behovet av övernattningsmöjligheter på Brämön och en regelbunden turtrafik sommartid mellan Löran och Brämön.

Vid njurundakusten finns behov även i Galtström där en kajförstärkning bör genomföras i samarbete med SCA som förutsätts ingå som samarbetspartner i projektet.

När det gäller övriga områden i Sundsvall så pekas det på behov av satsningar på en husbilsparkering nära den nya stadsdelen i hamnen samt på ökad tillgänglighet för båtar till Tjuvholmen och Tranviken.

De uppställda målsättningarna för projektet är att fördubbla besöksnäringens omsättning genom en förbättrad turistisk infrastruktur som ger ökad tillgängligheten, samt att möjliggöra fler kommersiella etableringar inom besöksnäringen, skapa fler arbetstillfällen och öka attraktiviteten både för turister och lokalbefolkning.

Beslut har nu fattats av såväl Länsstyrelsen som Landstinget. Det innebär att ansökan nu går in till Tillväxtverket. Tillväxtverkets deadline är på onsdag kl 16. Ett besked om EU-medel väntas sedan i mitten av december.

Det här inlägget postades i Osorterat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar